Pješačke ture po napuštenim selima

TRAMUNTANA

Krećemo iz hotela Kimen prema Belom. Iz Beloga hodamo dijelom zelene staze te ulazimo u napušteno selo Frantin u kojem se nekada nalazila i škola. Sljedeća stanica je selo Crkveni nakon kojeg ulazimo u zatvoreni dio lovišta i krećemo se prema Dolu (velika poljana okružena visokim stijenama, naseljen još za vrijeme Rimljana, poslije 2. svj. rata pretvoren je u restoran koji je bio dostupan samo s morske strane). Iz Dola krećemo prema napuštenom zaseoku Trebijanščica u kojem su se ljudi bavili stočarstvom i od njega živjeli. Nastavljamo dalje do zaseoka Jelen, stari stan, zatim do Konca (selo na kraju otoka-od tuda i naziv). Predivan pogled. Iz Konca odlazimo prema Ivanju nakon kojeg nas Ljubičasta staza vodi do nekadašnjih gradina (ostaci prastarih kuća). Dolazimo do napuštenog sela Žanjevića. Nastavljamo Ljubičastom stazom do još starijih gradina i vraćamo se u Beli.

  • Crvena staza - 10 km - 4 h
  • Zelena staza  - 5 km - 2:30 h
  • Staza macmalića - 6 km - 3:30 h
  • Vilinska staza - 7 km - 4:30 h
  • Staza orhideja - 10 km - 4 h

SVETI BLAŽ

Krećemo iz hotela Kimen starom rimskom cestom prema Štargancu gdje skrećemo prema sv.Blažu. Vraćamo se sadašnjom markiranom cestom do sv. Salvadura te do hotela Kimen.

Dužina staze: 12 km - 5 h; do Sv. Salvadura 4 km - 2 h

NAPOLEONSKI PUT

Krećemo iz hotela Kimen do Pišća (nakratko se zaustavljamo kako bi objasnili kakav je značaj vode na otoku). Napoleonskim putem dolazimo do Krčine, a zatim krećemo prema Loznatom. Iz Loznatog nastavljamo do Antonskog (nekadašnji creski vinogradi) i vraćamo se u Cres.

Dužina staze: 12 km - 3 h

MERŠKA JAMA

Krećemo iz hotela Kimen prema Bartolomeju (stara crkvica i počeci starog Cresa). Spuštamo se do Merške jame. Nakon toga idemo u Merag te na trajektno pristanište gdje nas čeka prijevoz za nazad.

Dužina staze: 3 km - 2 h

VALUN

Krećemo iz hotela Kimen vodovodnim putem do asfaltne ceste za Valun. Posjećujemo Valunsko groblje gdje je nađena Valunska ploča, povede se razgovor i o prastarim slavenskim običajima jela na groblju. Dolazimo u Valun (upoznavanje s njegovom poviješću). Mogućnost povratka brodom ili kombijem.

Dužina staze: 17 km - 3:30 h

Povratak brodom iznosi 120 kn po osobi s ručkom (ručak na brodu).

MARTINŠĆICA - LUBENICE

Prijevoz autobusom do Martinšćice. Iz nje se kreće pješke do Vidovića i Lubenica. U Lubenicama se silazi na more gdje se brodom vraća u Cres.

Dužina staze: 8 km - 3 h

Prijevoz brodom koji čeka u Lubenicama s ručkom je 180 kn po osobi (ručak na brodu).

SREM - PLAT - VERIN - LOZE

Autobus nas pusti na raskršću za Srem. Pješke se kreće prema selu Srem, prema Platu, Verinu i Lozama. Vraćamo se na Podolice gdje nas čeka autobus.

Dužina staze: 7 km - 3 h

GRABROVICA - VALUN

Brodom do Grabrovice pa pješke do samog sela Grabrovice. Nastavljamo dalje do Pernata, Zbičine i Valuna. U Valunu nas čeka brod koji nas vozi u Cres.

Dužina staze: 4 km - 2 h

Prijevoz brodom s ručkom je 180 kn po osobi (ručak na brodu).

Fotogalerija