Pješačke ture po napuštenim selima

TRAMUNTANA

Krećemo iz hotela Kimen prema Belom. Iz Beloga hodamo dijelom zelene staze te ulazimo u napušteno selo Frantin u kojem se nekada nalazila i škola. Sljedeća stanica je selo Crkveni nakon kojeg ulazimo u zatvoreni dio lovišta i krećemo se prema Dolu (velika poljana okružena visokim stijenama, naseljen još za vrijeme Rimljana, poslije 2. svj. rata pretvoren je u restoran koji je bio dostupan samo s morske strane). Iz Dola krećemo prema napuštenom zaseoku Trebijanščica u kojem su se ljudi bavili stočarstvom i od njega živjeli. Nastavljamo dalje do zaseoka Jelen, stari stan, zatim do Konca (selo na kraju otoka-od tuda i naziv). Predivan pogled. Iz Konca odlazimo prema Ivanju nakon kojeg nas Ljubičasta staza vodi do nekadašnjih gradina (ostaci prastarih kuća). Dolazimo do napuštenog sela Žanjevića. Nastavljamo Ljubičastom stazom do još starijih gradina i vraćamo se u Beli.

  • Crvena staza - 10 km - 4 h
  • Zelena staza  - 5 km - 2:30 h
  • Staza macmalića - 6 km - 3:30 h
  • Vilinska staza - 7 km - 4:30 h
  • Staza orhideja - 10 km - 4 h

Stazom otočkog cvijeća

Stazom otočkog cvijeća.............

Upoznajte samoniklo i ukrasno cvijeće našeg otoka ... crveni cvijet nara i maka, divlje ruže ili ciklame, ljubičasta polja kadulje, irisa i lavande, bijeli bademov cvijet, a posebno bijela i žuta polja buhača i brnistre .... Izlet tijekom cvatnje moguć je samo u proljetnim mjesecima.

Kulturološki obilasci

Kulturoški obilasci s vodičem na sljedeće izložbe: biološka raznolikost otoka Cresa, bjeloglavi supovi, etnološko nasljeđe Tramuntane

Stazom otočke bioraznolikosti

za ljubitelje flore i faune ...Krećemo iz hotela Kimen...

Na Cresu raste više od 1400 različitih biljnih vrsta... upoznat ćete neke od 19 vrsta mlječika, 6 vrsta kadulje, 9 vrsta majčine dušice, 9 vrsta ljubica i čak 5 vrsta hrastova! Ovdje živi 25 vrsta gmazova (među njima njih 5 je sa Crvenog popisa Hrvatske), od čega su 10 vrsta zmije, ali niti jedna nije otrovna.... Na Cresu živi 200 vrsta ptica, od kojih je 96 vrsta gnjezdarica....

Staza labirinata

....ukupno sedam labirinata....

Krećemo iz hotela Kimen u Beli, gdje uz Eko-centar prolazimo Ozirisov labirint. Zelenom stazom idemo do Ladinog labirinta... Zatim do sela Žanjevići ispod kojega se u Dolcu nalazi Ishtarin labirint. Poslije njega odlazimo do Tarinog labirinta, zatim do Rusalkinog labirinta, slijede Vesnin i Izidin labirint i onda se vraćamo dijelom crvene staze u Beli.