Aktivnosti

Stazama kroz Cres

Stazama kroz Cres - Aktivnosti - Kamp Kovačine, Otok Cres -m

Dopustite da Vam netaknuta divljina otoka oduzme dah! Staza Sedam labirinata provest će Vas kroz vijugave puteve fascinantnih creskih labirinata, dok ćete prolazeći Stazom otočke bioraznolikosti imati priliku saznati sve o jedinstvenoj ekološkoj riznici otoka Cresa i uvidjeti zašto se ovaj otok smatra krunskim draguljem hrvatskog primorja.

Supovi i leptiri znaju gdje pronaći najviše netaknute divljine za slobodan let, a Vi?

Izlet Sveti Blaž

Mnogi plažu Sv. Blaž smatraju najljepšom plažom na otoku Cresu. Želimo čuti Vaše mišljenje!

Pridružite nam se na izletu i uživajte u opuštenoj predvidljivosti gibanja flore i faune otoka na putu do ove posebne lokacije.

Krećemo iz kampa Kovačine starom rimskom cestom prema Sv.Salvaduru, te skrećemo prema plaži Sv.Blaž gdje imate priliku upiti svu ljepotu i posebnost ove lokacije.

Vraćamo se sadašnjom markiranom cestom do marijanskog svetišta Sv. Salvadura te rutu završavamo povratkom u kamp Kovačine.

Dužina staze:

cca 12 km

Težina staze:

umjereno zahtjevno

Rezervacija:
TAJNE CRESA

Izlet Valun

Želite li iskusiti autohtono cresko mjesto – mjesto stvoreno od strane ribara i težaka? Pridružite nam se na izletu u Valun – malo, slikovito ribarsko naselje smješteno između dvije šljunčane plaže, u kojem počiva vrijedan spomenik kao dokaz živopisne kulture naših predaka.

Krećemo iz kampa Kovačine vodovodnim putem do asfaltne ceste za Valun. Prvo posjećujemo Valunsko groblje gdje je nađena Valunska ploča - jedan od najstarijih hrvatskih glagoljskih spomenika koji datira iz XI. stoljeća.

Na ovom izletu imati ćete priliku čuti sve o kulturi ovoga podneblja kao i o prastarim slavenskim običajima jela na groblju.

Zatim dolazimo u Valun te Vas upoznajemo s njegovom bogatom poviješću.

Osim kombijem, povratak sa ovog izleta moguć je i brodom.

Dužina staze:

cca 17 km

TEŽINA STAZE

vrlo zahtjevno

NAPOMENA:

Povratak brodom iznosi 120 kn po osobi, te uključuje i ručak.

Rezervacija:
TAJNE CRESA

Izlet Pernat - Grabrovica

Želite li iskusiti teren otoka Cresa na više načina, pođite s nama na put kombijem do Pernata, najzapadnijeg sela na rtu Pernat.

Nastavljamo pješke do samog sela Grabrovice, te dalje do istoimene plaže.

Slijedi povratak istim putem uz zvuk mora koji će nas voditi natrag do Pernata.

Dužina staze:

cca 8 km

Težina staze:

umjereno zahtjevno

Rezervacija:
TAJNE CRESA

Izlet Napoleonski put

Tisuće oblutaka u zemlji tvori Napoleonov put – stazu građenu za vrijeme kratkotrajne vladavine Francuza početkom 19.stoljeća. Hodajte koracima naših predaka i pridružite nam se na izletu kroz koji ćete otkriti raznolikosti ovog otoka.

Krećemo iz kampa Kovačine i hodamo do Pišća – jedinstvenog močvarnog područja koje će Vas nanovo podsjetiti koliko je ovaj kraj geografski poseban. Ovdje ćemo se kratko zaustaviti kako bi objasnili kakav je značaj vode na otoku.

Napoleonskim putem dolazimo do naselja Krčina, a zatim krećemo prema Loznatom – malom selu koje broji samo 37 stanovnika a nadaleko je poznato po vrhunskoj janjetini.

Iz Loznatog nastavljamo do Antonskog – mjesta koje je u prošlosti vrvilo creskim vinogradima – te se na samom kraju vraćamo u grad Cres.

Dužina staze:

cca 12 km

Težina staze:

zahtjevno

Rezervacija:
TAJNE CRESA

Izlet Martinšćica – Lubenice

Kako u jednom izletu iskusiti autohtonu kulturu otoka Cresa, ali se istovremeno prepustiti i posebnostima divlje prirode ovog podneblja? Pođite s nama na put kroz Martinšćicu do Lubenica.

Krećemo autobusom do Martinšćice, mjesta čiju povijesnu jezgru čini crkva Sv. Martina s franjevačkim samostanom iz XVI. stoljeća i Kaštel obitelji Sforza iz XVII. stoljeća.

Pješke nastavljamo do Vidovića – malo mjesto smješteno na nadmorskoj visini od 280m. Creski starosjedioci tvrde da upravo s ove lokacije nakon bure pogled seže sve do Istre, pa čak i do Italije.

Nastavljamo put do Lubenica gdje gdje nas čeka prijevoz za nazad.

Dužina staze:

cca 10 km

Težina staze:

vrlo zahtjevno

Rezervacija:
TAJNE CRESA

Izlet Merška jama

Otkrijte i upoznajte jedan od najzanimljivijih prirodnih fenomena otoka Cresa. Merška jama jedan je od rijetkih ali vrlo dojmljivih primjera urušne ponikve na Cresu. Pretpostavlja se da je nastala u davnini urušavanjem stropa velike podzemne šupljine.

Na izletu ćete iz prve ruke posvjedočiti kako su njezine bočne strane strme i stjenovite, a priču o nekadašnjim velikim lomovima i masivnim urušavanjima stijena će Vam ispričati mnoštvo kamenog kršja i kamenih blokova u dnu ponikve.

Na izlet krećemo iz kampa Kovačine prema Bartolomeju – autohtonoj staroj crkvici koja će Vam pokazati kako su izgledali počeci starog Cresa. Zatim se spuštamo do Merške jame.

Nakon toga idemo u naselje Merag te na trajektno pristanište gdje nas čeka prijevoz za nazad.

Dužina staze:

cca 4 km

Težina staze:

zahtjevno

Rezervacija:
TAJNE CRESA

Izlet Tramuntana

Tramuntanom se naziva istočni dio otoka Cresa, te ga kroz istoimenu turu možete otkriti uz profesionalno vodstvo. Ovaj će Vas izlet provesti kroz puteve naših creskih predaka i najljepše lokacije ovog dijela otoka.

Na izlet polazimo iz kampa Kovačine i upućujemo se prema pitoresknom mjestašcu Beli. Iz Beloga hodamo dijelom staze te ulazimo u napušteno selo Frantin u kojem se nekada nalazila i škola.

Sljedeća stanica je selo Crkveni nakon kojeg se krećemo se prema Koncu – sela koje je dobilo ime upravo po svojoj lokaciji. Naime, nalazi se na samom kraju otoka. Zahvaljujući svojoj poziciji, iz sela se pruža predivan pogled kroz koji ćete otok doživjeti na sasvim poseban način.

Iz Konca odlazimo prema Ivanju nakon kojeg nas staza vodi do nekadašnjih gradina. Upravo će Vam ovi ostaci prastarih, autohtonih creskih kuća najzornije dočarati kulturu otoka kojeg ste posjetili.

Iduća destinacija je napušteno selo Žanjevići – još jedno poglavlje u priči o našim precima. Nastavljamo stazom do još starijih gradina i naposljetku se vraćamo u Beli.

Dužina staze:

cca 20 km

Težina staze:

vrlo zahtjevno

Rezervacija:
TAJNE CRESA